2016-06-14 15.31.45

Zwerfkat in jouw omgeving

Misschien heb je thuis een kat of poes of hou je heel erg van katten. Wellicht is je opgevallen dat er in je buurt heel veel katten rondlopen waarvan sommige mager en erg schuw zijn. Dan kan het zijn dat dit zwerfkatten zijn. Een zwerfkat is een kat die geen baas of huis heeft en die zelf voor zijn eten en onderdak moet zorgen. Soms zijn zwerfkatten weggelopen huiskatten, soms zijn het katten die geboren zijn in het wild en daar ook zijn opgegroeid.

Een zwerfkat zonder baas moet eigenlijk geholpen worden door ons mensen. Wat heel belangrijk is dat er voor gezorgd wordt dat hij zich niet meer kan voortplanten.  Vijf vruchtbare zwerfpoezen en 1 vruchtbare kater kunnen in drie jaar tijd wel duizend nakomelingen voortbrengen. En die duizend nakomelingen kunnen ook weer duizenden nakomelingen krijgen. Omdat ze van niemand zijn gaan ze voor overlast zorgen. Ze gaan schooieren of in het afval wroeten naar afval, ze gaan overal plassen en poepen, ze gaan met elkaar vechten en maken vaak s’nachts een boel kabaal.

Er bestaan speciale zwerfkattenorganisaties die het opnemen voor zwerfkatten en ervoor zorgen dat ze geen nakomelingen meer kunnen krijgen en ze voldoende verzorgd worden. Ze worden dan gevangen en geopereerd waarbij ze onvruchtbaar gemaakt worden. Dit noem je neutraliseren. Als de kat voldoende hersteld is van de operatie wordt gekeken of hij misschien zo tam is dat hij bij mensen in huis geplaatst kan worden. Als de kat heel bang is voor mensen wordt hij weer teruggezet op de plaats waar hij gevangen is. Dat is niet zielig want een echte wilde zwerfkat is heel gelukkig als hij buiten in vrijheid kan leven. De zwerfkattenorganisaties voeren de teruggeplaatste katten en maken schuilplekken voor ze. Zo hebben de zwerfkatten de vrijheid maar nooit meer honger en kunnen ze schuilen bij slecht weer. Hij kan alleen geen nakomelingen meer voortbrengen die dan ook weer zonder baas moeten leven.

Wat jij en je ouders kunnen doen

  • Wanneer jullie een kat hebben of nemen zorg dan altijd dat hij/zij zich niet kan voortplanten. Ook huiskatten kunnen buiten rondzwerven en poezen dekken of door katers gedekt worden. Wanneer je kat nog vruchtbaar is maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de Dierenarts om hem of haar te laten neutraliseren.
  • Om te zorgen dat jullie eigen kat niet gaat rondzwerven en misschien zoek raakt en zo een zwerfkat wordt is het het beste wanneer hij gechipt en geregistreerd wordt.
  • Wanneer er een onbekende kat in jullie buurt rondzwerft en je de kat kunt aaien  vraag dan eerst in de buurt of de kat van iemand is. Is de kat van niemand bel dan het asiel bij jullie in de buurt of Amivedi. Waarschijnlijk is het een verdwaalde kat en het asiel kan helpen om zijn baasje weer op te sporen.
  • Wanneer er een onbekende kat in jullie buurt rondzwerft en je de kat niet kunt aaien, hij heel schuw en misschien ook mager is kun je het beste een speciale zwerfkatten organisatie om hulp vragen. Via deze link kun je zo’n organisatie bij jou in de buurt vinden.

Spelletjes voor jou

Klik hier voor allerlei leuke spelletjes met het onderwerp katten en poezen.

DSCN1686

Spelletjes voor jou en je kat

Spelen met je kat is leuk voor allebei. Hele kleine kinderen moet je echter noot alleen laten met katten. Als je gaat spelen met je kat let dan op dat je altijd de volgende regels volgt:

  • Pak de kat altijd op door haar borst met de ene hand te ondersteunen en haar achterpoten met de andere hand. Een kat kan ook haar voorpoten op uw schouder neerstrijken, maar zorg ervoor dat je altijd de achterpoten ondersteunt met je arm of hand
  • Als een kat tegenstribbelt of probeert te ontsnappen, laat haar dan gaan
  • Als de oren van een kat plat zijn en haar staart zwiept, dan is ze niet tevreden en moet ze alleen worden gelaten
  • Kom niet aan de buik van een kat. Dit kan een kat bang maken waardoor ze kan bijten
  • Maak tijdens het spelen met een kat altijd gebruik van passend speelgoed. Plagen of proberen de kat te verleiden om op uw hand of vingers te jagen is geen goed idee. Dit kan leiden tot een schram of een beet
  • Als de kat slaapt, eet of gebruikmaakt van de kattenbak, laat haar dan alleen – er is daarna nog genoeg tijd om te spelen

Een kat is een jager en zal dus allerlei jachtspelletjes leuk vinden. Probeer eens een speeltje heel langzaam te laten verdwijnen achter of onder een voorwerp. Dat lijkt een beetje op een muis die in zijn holletje verdwijnt. Doe het met langzame bewegingen. Je zult zien dat zelfs meest luie kat in beweging komt.

Spreekbeurt

Wil je een spreekbeurt houden over katten kijk dan eens hier. Wil je een spreekbeurt houden over zwerfkatten dan vind je op deze site allerlei nuttige informatie. Succes!! Mocht je vragen hebben mail dan naar info@zwerfkatten-nederland.nl

IMG_20131210_083312