De dierenarts is een belangrijke schakel in het diervriendelijk verminderen van het aantal zwerfkatten in Nederland. Zij zijn immers nodig bij de neutralisatie en bij het gezond houden van de zwerfkatten(populatie).

Het is van groot belang dat elke katteneigenaar zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn of haar dier neutraliseert. Sommige gemeentes helpen katteneigenaren met lage inkomens met een tegemoetkoming in de kosten van dergelijke ingrepen.

Zwerfkatten zonder eigenaar worden vaak geneutraliseerd via gespecialiseerde zwerfkattenorganisaties. Om op een uniforme wijze te werken, is door Nederland Zwerfkattenarm 2025 een handboek geschreven waarin precies staat aangegeven volgens welke protocollen er in iedere fase gewerkt kan worden. Deel III betreft het veterinaire gedeelte. Heeft u interesse in het handboek, neem dan contact op via carien@zwerfkatten-nederland.nl.

Vroegneutralisatie en prepuberale neutralisatie

Om zwerfkattenaanwas te voorkomen worden wilde zwerfkatten gevangen en geneutraliseerd. Poezen en katers zijn al heel vroeg vruchtbaar en het vangen van zwerfkatten is tijdrovend voor de mensen en stressvol voor de katten.

Wanneer de kittens weer op straat gezet worden is het raadzaam om de dieren op jonge leeftijd te neutraliseren. Dit heet ook wel vroegneutralisatie. De meeste zwerfkattenorganisaties houden kittens echter tot een leeftijd van ca. 4 maanden in de opvang of in gastgezinnen om ze te socialiseren (kittens worden eigenlijk nooit terug op straat gezet) waarna er een permanent huis voor ze wordt gezocht. In dat geval is logisch om te wachten met neutralisatie tot 4 maanden. Dit wordt ook wel prepuberale neutralisatie genoemd.

 

SZRopvang kittens