Zwerfkatten Nederland richt zich op het structureel aanpakken van het zwerfkattenprobleem in Nederland op een diervriendelijke manier. De mensen achter zwerfkatten Nederland zijn tal van organisaties en individuen die professioneel of op vrijwillige basis bezig zijn met zwerfkatten. Klik hier voor een overzicht van de mensen achter dit initiatief.

Zwerfkatten zijn het gevolg van menselijk handelen of de nalatigheid van mensen. Om het aantal zwerfkatten op een diervriendelijke manier terug te dringen is een zowel preventieve als symptoom bestrijdende aanpak het meest effectief.

Preventieve aanpak

  • Neutralisatie van katten en poezen. Vruchtbare huiskatten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de verwilderde zwerfkatten
  • Chippen en registratie van de dieren, zodat eigenaar en dier weer snel herenigd worden

Symptoombestrijdende aanpak

  • Het vangen van de sociale katten, neutraliseren en een nieuw huis voor ze vinden
  • Het vangen van de niet gesocialiseerde dieren, neutraliseren en vervolgens terugzetten op de plaats van gevangenneming (TNR). Verwilderde katten zijn vaak niet meer plaatsbaar in een huiselijke omgeving. Ze worden er simpelweg nooit gelukkig. Door terugplaatsing in hun vertrouwde omgeving maar zonder de mogelijkheid om zich voort te planten zal de populatie langzaam kleiner worden. Wel is het van belang om de populatie te blijven monitoren en nieuwe dieren onmiddellijk te vangen om ze te neutraliseren. Eventueel kan er gekozen worden om de dieren met een aantal vrijwilligers bij te voeren en een soort van onderdak voor ze te maken.

Ziet u een zwerfkat in uw buurt? Kijk dan hier welke organisatie u bij u in de buurt kunt bellen.

gecastreerde geoortipte zwerfkatten wachten op eten